Još dok je bio igrač, organizator igre, rođeni Pančevac osećao je košarku na poseban način. Osim što je vodio tim na terenu, video je i mnogo širu sliku zbivanja na parketu. Zato se niko ko prati ovdašnji sport nije začudio što Bojan Jovičić nije prekinuo karijeru, već ostao veran košarci i KK Tamiš. Godinama unazad, baš on, a to mu priznaju i sve kolege sa ovih prostora, presudno utiče na kvalitet prikazanih partija njegovog tima, a dve poslednje sezone, zaredom, predvodio je ekipu u Super ligi.

Zato nije bilo previše dilema, zaslužio je mladi strateg priznanje za najboljeg trenera u Pančevu za prošlu godinu. Nije teško pisati o mlađem Jovičiću, stariji Darko je najugledniji sportski radnik našeg grada, jer sve o njemu, kao pitka voda je. Dakle, Jovičić nije od onih trenera koji prepričavaju svoje igračke doživljaje, već na mnogo sistematičniji, posvećenički način, prilaze košarci, tako i svojim izabranicima.

Često je teško biti vizionar u maloj sredini kakva je naša, gde ima „trenera“ na svakom koraku, u gradu koji ne prašta uspeh. Ipak, kad imate načela, karakter i znanje, lakše je nego obično. Osobine koje krase ovog Pančevca mogu se nabrajati minutama, ali nije to poenta ove priče. On je klasa jer sve što zna, na pravi način prenese onom kome treba. Zato je jedinstven.

Raditi u grupi, sa sportistima, momcima različitog socijalnog statusa, vaspitanja, obrazovanja, pa i veština kojima barataju, nije lak posao. Zna to svako ko se uhvatio u koštac sa trenerskim izazovima. No, suština i jeste u tome, da grupu individualaca, nekada sujetnih i promišeljenih-unapred, dovedete u priliku da zavole sve oko sebe, i klub za koji nastupaju. E, to je jedan od uspeha Bojana Jovičića, koji mu nikada niko ne može oduzeti.

Rad s ljudima

Svi koji su iz ove priče, zapravo, kad radite s ljudima, dobro znate da nema foliranja. Nema tu prodaje proizvoda, pa da neko nasedne na profanu reklamu, nekog od predizajniranih marketinških stručnjaka. Takav instant pristup u sportu ne može da prođe, bar ne na duže staze.

Zato je veština koju imate, pretenciozno, da kažemo – znanje, ono što vas izdvaja iz proseka. U masi koja više kopira nego što se trudi da stvori, u sistemu koji ne ugađa najboljima već sposobnima na pokvaren način, nije lako prezentovati ideje. Ipak, sredina kakva je KK Tamiš, u kojoj je sve uređeno, zna se ko šta radi, nije ni tako teško dobijati bitke.

Dobar rad uvek donese rezultat-omiljena je krilatica umnih i vrednih, jer, nije to nikakva izmišljotina posvećenika, već mudrost koja je temelj svakog ozbiljnog mislioca u sportu, ali i šire. Dakle, Bojan Jovičić nije uspešan samo jer ima znanje, već zato što su ga igrači, njegovi saradnici i javnost shvatili. Pristup koji gaji, možda nije savršen, jer, i sam često istakne, svaki dan je za učenje, ali donosi rezultat.

Za sad je tako.