Rivali se odlično poznaju, praktično, nema tajni među timovima. Jasno je, a to se videlo i tokom KLS, ekipa iz predgrađa srpske prestonice baš ne leži, što se kaže, Pančevcima. Fizički su domainantni, a njihov pik-en-rol, koji im je zaštitni znak u igri, teško je braniti. Takođe, u svojim redovima imaju Filipa Čovića, kapitena tima, po mnogima, najboljeg igrača minulog prvenstva. Takva ličnost se brzo uoči. Lako je govoriti o gostima. To je sastav za viši nivo od KLS, a svoju ubedljivost na terenu potvrdili su tokom takmičenja u pomenutom rangu, kad su bili zaista konkretni. Kao prvi overili su plasman u Super ligi. Dolaze u Pančevo da pobede, jer, to su u proteklom periodu već radili. Da su spremni govori i podatak da su neugodni Metalac iz Valjeva, člana ABA lige, u premijernom meču, savladali u gostima. Favorit su s razlogom.

Kako Tamiš da se suprotstavi? Da se na početku analize vratimo na start tek završenog takmičenja u KLS. Ko je klubu iz našeg grada predviđao da će se po drugi put zaredom naći u košarkaškoj eliti Srbije? Da li se posle onoliko zdravstvenih problema s igračima moglo naslutiti da će Pančevci od poslednjih 14 utakmica čak 11 rešiti u svoju korist? Ipak, svako od nevolje nauči neku veštinu, pa je tako i sa KK Tamiš. Nije tajna, onaj ko poseduje uvek likuje, ali nije valjda reč samo da imate. Zar ne treba težiti da stvarate. Tamiš je nekako baš dobar primer. U Pančevu se dugo nije pojavio sportski kolektiv s toliko uređenim sistemom. Pažljivo se gradi svaki segment kluba. Došao je takvom politikom i do rezultata. A, sad da prozborimo i o FMP. Postoje stvarne i izmišljene obaveze. Ona realna je da košarkaši domaćeg tima treba da odigraju hrabro, najbolje što umeju. Pred domaćom publikom treba da iskri, ali ne sme se zaboraviti ni poštovanje prema rivalu. Uhvatiti pravi ritam i pokvariti igru FMP-a dobar je osnov za duel koji može da zadovolji i poslednje košarkaške sladokusce. Izmešljena obaveza je da Tamiš mora da porazi gostujući sastav.

Do sada je Pančevce krasila apsolutna odmerenost. Ako se zna da Tamiš igra tek treći put u svojoj istoriji Super ligu, teško je govoriti o pokriću pune proživljenosti, ali niko izabranicima Bojana Jovičića ne može da ospori želju da se nadmeću. Protiv Zvezde u Beogradu, u prvom kolu, ako zanemarimo krajnji skor, bilo je i te kako momenata na čemu može da se gradi lepa sportska priča za sledeće rivale. Ipak, o tome više zna stručni štab KK Tamiš.

Znamo odlično kako igra FMP, kao što i oni veoma dobro poznaju naš stil igre. Nemu tu nekih tajni, a tačno je i da su oni favorit. Filip Čović im je glavna pokretačka snaga, a veoma su neugodni i kad je reč o igri dva-na dva. Nama preostaje da na terenu izgaramo, pružimo maksimalno što možemo u ovom trenutku, a za koliko će to biti dovoljno ostaje da se vidi. Prilika je da pozovem naše navijače da nam pomognu s tribine u četvrtak. Celu sezonu smo odigrali odgovorno, napravili sjajan rezultat i veliki uspeh i mislim da je red da nam Pančevci sada uzvrate – iskren je Nikola Simić, odlični šuter KK Tamiš, dok najavljuje duel s momcima iz Železnika za klupski sajt.

Šta je još važno u vezi s ovim susretom? Prilika je da se domaća publika okupi u velikom broju. Možda protivnik u drugom kolu Super lige nije toliko atraktivan kao Zvezda, Partizan ili Mega, ali, ne sme se zaboraviti da je reč o jednom od najboljih srpskih timova. Pančevačka javnost često, kao da ne ume da prepozna prave vrednosti i dostignut rezultat, podsećajući tako da se palanački duh teško da iskoreniti, kao i dah provincije. Ipak, košarkaši Tamiša su baš zalužili pažnju. Kao retko koji sportski kolektiv u poslednjoj deceniji permanentno beleži rast, čini mnogo na promociji pravih vrednosti, kao i samog grada Pančeva. Zato, nemojte da se u hali na Strelištu, u četvrtak, od 19 sati, čuje tišina.