Eto prve sličnosti s Pančevcima. Goste predvodi Darko Jovičić, takođe, u poslu kojim se bavi, veoma uspešan čovek, sportski entuzijasta, koji je jedan mali sportski kolektiv pretvorio u ozbiljnu instituciju.

Dalje, Valjevo i Pančevo, uz niški Konstantin, kao i Borac iz Čačka brane, da tako kažemo, košarkašku čast timova koji nisu iz Beograda. Đukanovića i Jovičića krasi ambicioznost da lokalnu sredinu učine globalnom. Za sada im to veoma dobro ide od ruke. Eto nekoliko sličnosti među timovima koji će u nedelju odigrati jednu od svojih mnogobrojnih utakmica u posledne vreme.

U Super ligi Pančevci i Valjevci, do sada, imaju po dva poraza, pa će i ta mini negativna serija za nekoga od ponedeljka, 16. maja, biti prošlost. U gradu na Kolubari, u dvorani koja primi taman toliko posetilaca da bukom „prodrmaju“ protivnika, nije lako igrati. Kad se u obzir uzme i mnogo značajnija referenca Metalca, a to je kvalitet igrača, onda je jasno ko je favorit.

Ipak, često se govori o tome kako teren mora i treba da bude jedino merilo uspeha. Samo u dimenzijama određenim za košarkaško igralište, rivali mogu da dokažu ko je bolji. Zato Pančevci treba na put, nešto duži od stotinjak kilometara od svog grada, da krenu bez predrasuda. Svakako, poštovanje zaslužuje svako ko se plasirao među osam najboljih srpskih timova, uz to je bio i član tek završene ABA lige.

Metalac je favorit bez obzira što je startovao s dva poraza kao i mi. Smenili su trenera Đokića, a ukoliko žele da dođu do polufinala, moraju da nas dobiju u nedelju. Dakle, još više nam takva okolnost otežava, ali šta da se radi. Na drugoj strani, mi smo odigrali dve utakmice koje su rezultatski nezasluženo visoko izgubljene. Igrali smo solidno, čak u pojedinim situacujama odlično, ali protiv rivala koji imaju suv kvalitet, greške koje smo pravili skupo su nas koštale. Zato u Valjevu treba da se trudimo da izbegnemo te „prazne“ minute. U kontinuitetu mora da budemo skoncentrisani i posvećeni onome što se zbiva na terenu. Ako to budemo ostvarili protiv Metalca i utisak će biti mnogo povoljniji – jasan je Bojan Jovičić, šef stručnog štaba KK Tamiš, dok za klupski sajt najavljuje nedelni duel koji počinje u 19. sati.

Protiv FMP-a, u prošlom kolu, bili smo svedoci da košarkaši Tamiša mogu da pariraju i po snazi moćnijim timovima od njih. Čak, da je bilo više sreće, ali i bolje igre, posebno u trećoj deonici, svašta je moglo da se dogodi. Svršenom poslu nema mane, stara je srpska izreka, pa u stilu s tim, ne vredi ni kukati za propuštenim. Ono što je bitno, u ekipi iz našeg grada postoji entuzijazam, bez obzira na dva startna poraza. Smiljanić, Kruščić, Dumić, ali i manje iskusni igrači, svesni su da je pobeda samo jedan deo ispričane priče. Ono što ostavljate kao utisak na terenu, doprinosi da postanete upamćeni. Prilika se pruža već u nedelju.