Iskoristićemo metaforu da još više javnosti približimo taj kolektiv. Već sam foaje ove kuće izgleda carski, za srpske uslove, a šta tek reći za celokupnu građevinu. Svaka cigla je na svom mestu, a detalji enterijera kazuju da u njoj žive veoma zadovoljni ljudi. Baš i jeste tako. Nije bilo lako Jovičiću da izvede sve radove, ali, sad se to dobro uočava-isplatilo se. Kad upoznate prvog čoveka KK Tamiš, ali i predsednika Košarkaške lige Srbije, te čelnika Sportskog saveza Pančevo, brzo uviđate da ispred sebe imate harizmatičnog i neumornog sportskog pregaoca. Pre više od dve decenije naš sagovornik je bio na prekretnici. Kao kad surfer na pučini vidi kako se valja dobar talas, pa razmišlja da li da ga uzjaše ili odustne. Kad je prebrodio taj prvi korak i krenuo dalje, povratka više nije bilo. Samosažaljenje je iskorenio kao emeociju, pa je sve postalo lakše. Tragovi njegove priče nisu se izgubili u godinama iza nas, naprotiv, pretvorili su se u nešto posebno.

KK Tamiš raste svake godine, a u dve poslednje sezone stigao je do Super lige. Postavljen sistem radi kao najprecizniji sat. Poteškoća ima i danas, ali Darko Jovičić je retko u polju sila koje ne može da kontrliše, a njegovo obrazovanje, stečeno na beogradskom Mašinskom fakultetu, mnogo objašnjava inženjerske poteze tokom stvaranja svoje sportske konstrukcije. Ima i vrsne saradnike, a bez njih se danas ne može. Svako tačno zna šta treba da radi, pa ne iznenađuje što je sve oko KK Tamiš superugođavajuće.

Već smo rekli. Pančevci su prošle sezone igrali u Super ligi, a ove su ponovili uspeh. Ima li neke razlike u dvema projekcijama?

Dosta su slične, a rekao bih da su uspesi rezultat našeg ozbiljnog rada. Prvo bi hteo da istaknem ulogu stručnog štaba. Dve godine su imali, uglavnom, na raspolaganju neafirmisane igrače. Ništa nije nagoveštavalo na početku obe sezone da možemo da stignemo u elitu, ali stručnost i pokazana emocija su presudili. Takođe, sistematičnost i upornost su bile od presudnog značaja. Kad je reč o igračkom kadru, mislim da smo napravili odličnu selekciju. Reč je o veoma dobrim momcima, vaspitanim i rekao bih, s ponosom, da u današnje vreme to nije tako čest slučaj. Bilo je traumatično ove sezone, posebno u početku, ali kako je vreme odmicalo, uhvatili smo pravi ritam, a zatim i stigli do Super lige – ističe naš sagovornik na početku priče za klupski sajt.

Nije tajna, mnogi su nam to potvrdili, kod Jovičića nema izneverenih. Za njega je nepisan ugovor, zapečaćen rečju, uvek bio najvredniji tokom saradnje, a poverenje koje stekne pretvara se u tačku najveće bliskosti. Ipak, svih ovih godina, postavlja se često jedno pitanje. Zašto je izostala veća podrška javnosti. Gde su nestali ponos i patriotizam iz Pančeva?

Pančevo je sredina u kojoj je sport nešto najkvalitetnije, a generalno, sportisti nemaju uzvraćeno poštovanje kakvo zaslužuju. Nije ovde reč samo o košarci, već je generalno takva situacija. Možda je opravdanje i to što je Beograd veoma blizu. Mnogi naši sugrađani više vole da odu do prstonice i navijaju za Zvezdu ili Partizan. Ta blizina, u ovom slučaju, otežava. Takođe, postoji i određena uljuljkanost, a treba istaći da su često i očekivanja nerealna. Grad Pančevo čini sve što može da pomogne. Na to sam ponosan, ali podrška sugrađana fali i ovo je prilika da apelujem na njih da se to promeni – jasan je Jovičić dok odgovara na naše pitanje.

KK Tamiš je ponovo u košarkaškoj eliti Srbije. U Pančevu postoji još vrhunskih klubova i pojedinaca, ali primetna je razlika u detaljima koji vode ka uspehu. No, nije čak ni o tome reč. Suština je u epilogu. Zacrtano se ostvari. Kao neki iskusni reditelj Jovičić svoje glumce nikada ne ostvalja bez jasnih instrukcija, a hitri postupci ga čine nadmoćnim. Sledi nekoliko nedelja superligaške košarke.

Mi nismo u situaciji da prognoziramo uspeh. Svaka pobeda bi mogla da se podvede pod tu emociju. U grupi smo sa veoma jakim timovima. Pre svega, radostan sam što ćemo biti u mogućnosti da ugostimo Zvezdu, Metalac i FMP a to će biti prilika da ljubitelji košarke u našem gradu, ponovo, da na delu vide najbolje što Srbija ima u ovom trenutku. Dolazak Zvezde će biti praznik sporta. Ono što je sigurno, mi ćemo dati sve od sebe da budemo dostojan rival, ali, dosta zavisi i od naših sugrađana. Ako nam pruže veliku podršku, veće su šanse i da stignemo do bar jedne pobede. Možemo da napravimo iznenađenje. Želim još nešto da istaknem. Zadovoljstvo mi je što mogu da vodim klub koji u svojim redovima ima sjajne momke. Pohvalio bih dvojicu Pančevaca. Reč je Saši Radoviću i Aleksi Ilkiću. To je model kojem težim. To su momci veoma lepo vaspitani, dobri sportisti, a oni bi trebalo da budu uzor svoj deci koja žele da se okrenu sportu – sa mnogo emocija završava misao Jovičić.

Kako će KK tamiš izgledati u budućnosti?

Ukoliko budemo imali podršku grada, jer to je jedina prava podrška, odžaće se i naša stabilnost. Mislim da je zaslužujemo, jer smo do sada nebrojeno mnogo puta pokazali kako se na pravi način promoviše Pančevo. Kako sada stoje stvari, kad je reč o organizaciji kluba, mi bi mogli da igramo ABA ligu. Ipak, pomalo je i nepristojno očekivati da to može da se desi. To kažem jer i drugi klubovi očekuju pomoć od grada. Tu su rukometaši i rukometašice, odbojkašice i odbojkaši, pa više izuzetnih pojedinaca. Teško je očekivati da u tako jakom sportskom društvu možete da zadovoljite realne ambicije. Ukoliko bi se pojavio neki partner, Tamiš je spreman da ide u Regionalno takmičenje, jer, možda će neskromno zvučati, ali, mi kao klub, imamo bolju organizaciju od nekih timova koji se godinama nadmeću u ovom rangu. Ono što je bitno, trudićemo se i dalje da držimo ovaj nivo, a ne treba zaboraviti da je reč o visokim standardima. Mnogo je teže opstati nego stići do određenog nivoa. Hoću da napomenem. U kojoj god ligi da se takmičimo, uvek ću zahtevati da svi rade maksimalno. Moj model je da svi više radimo. Treba raditi s mladima, ali i s trenerima. Edukacija mora da bude na prvom mestu. Takođe, želim da KK Tamiš ostane jedna velika porodica, da za sve u klubu naš rad ne bude odlazak na posao, već zadovoljstvo. Samo tako će za nama ostati dobar trag – kaže Darko Jovičić u posldenjoj rečenici, u razgovoru za naš sajt.

Princip apsolutnog jedinstva do sada je donosio željeni rezultat. U sportu ne prolazi industrija iluzije. Izloženost javnosti je svakodnevna. Nema sumnje da će Darko Jovičić i njegovi saradnici i dalje biti u potrazi za mogućim.