Zašto bi ste bili iznenađeni? Krenimo redom. Prva petorka gostujućeg tima iz Železnika:Čović, Davidovac, Apić, Lazarević i Tejić. Pa idemo dalje. FMP se, praktično, prošetao kroz KLS, a u prvom kolu, u Valjevu, dobili su momci iz beogradskog predgrađa neugodni Metalac koji je tokom nadmetanja u ABA ligi baš umeo da se isprsi. Dakle, ima razloga da se začudimo, ali svako ko je bio na utakmici ili je pratio preko interneta (sajt KLS) mogao je da posvedoči-izabranici Bojana Jovičića odigrali su najbolje poluvreme u poslednje vreme, posebno kad je reč o drugoj deonici.

Posle odmora, kad se favorit sabrao od šoka, a domaćinu popustila koncentracija, pa zatajili neki košarkaški elementi, osetili smo suv kvalitet FMP-a. Ukroćena goropad, da tako kažemo, za izabranike Slobodana Klipe, uspela je da se odupre pritisku. Veoma dobro je stručni štaba KK Tamiš pripremio utakmicu, uputio igrače ka cilju,ali… Pokrivenost najvažnijih igrača, kao i solidno branjenje pik-en-rola u dobrom delu duela donosilo je mnogo dobrog Pančevcima, ali nije moglo u istom ritmu svih 40 minuta.

Istakli smo i pre ovog meča, FMP baš ne leži Tamišu, kazano sportskim rečnikom. Igraju snažno Čović i njegovi saigrači, dominiraju u svakom košarkaškom elementu. Oseća se ogroman rad i utrošena energija da se ostvari cilj, a utakmice koje su igrane poslednjih sezona, kao po pravilu, dosta ubedljivo, rešavali su momci iz Železnika. Zato je ovo bio duel da se Tamiš pokaže u što boljem svetlu, da bude dostojan rival. Kako rekosmo, u većem delu utakmice tako je i bilo. Ako zaboravimo treću deonicu, kad je malo toga polazilo za rukom Dušanu Hukiću i njegovim saigračima, ostalo je za poštovanje.

Naravno, ne može se, kad izgubite, hvaliti kao da ste dobili, jer to nije ni sportski ni etički, ali iz prethodno navedenog, jasno je da samo želimo da ukažemo na boljitak u svakom smislu kod domaćih igrača, kad je reč o susretima Tamiša i FMP-a. Smiljanić je sa 16 poena bio najefikasniji u redovima domaćina, ali je interesantno da su osim Radovića, svi momci postigli bar po koš. Dumić nije igrao.

Lepo je bilo videti i oko 600 gledalaca na Strelištu. To je ta lojalnost koja je neophodna da se stigne do ozbiljnog rezultata. Podrška je opravdana i zaslužena. Jeste da su Pančevci poraženi, ali, sasvim sigurno, malo je bilo onih koji su posle utakmice mogli da kažu kako Tamiš nije bio na potrebnom nivou. Liga je takva. Igra se po ubrzanom ritmu, s najjačim rivalima u eliti, pa nema mnogo vremena ni za radost, a kamoli za kukanje. U nedelju, 15. maja, Bojan Jovičić vodi svoje izabranike u Valjevo, na megdan Metalcu. Ko je bar jednom bio u dvorani u gradu na Kolubari, dobro zna šta tamo čeka Pančevce. Ugostiće ih ABA ligaš, apriori favorit, ali, već smo istakli. Teren je jedino merilo kvaliteta. Ukoliko Tamiš bude igrao na nivou duela s FMP-om, bez obzira na krajnji rezultat, zaslužiće pohvale. To je težnja koja je ostvariva, sve ostalo odlazi u zaborav.