U jesen, stigla su u naš grad iz Petrovgrada (današnji Zrenjanin) prva dva koša napravljena od čelične cevne konstrukcije sa drvenim tablama…

Rađanje košarke u Pančevu

1945. godina

U jesen, stigla su u naš grad iz Petrovgrada (današnji Zrenjanin) prva dva koša napravljena od čelične cevne konstrukcije sa drvenim tablama. Doneo ih je Mileta Tešin, tada vojno lice sa mestom službovanja u Pančevu, inače rodjeni Petrovgradjanin. Mileta Tešin je ove koševe odneo u gimnastičku salu pančevačke Gimnazije, gde su prezimili. Dva puta nedeljno, uveče, posle nastave, prvi košarkaši su učili azbuku košarke od svog učitelja Mileta Tešina i starijih drugova koji su za vreme rata pohadjali petrovgradsku gimnaziju.Prvi predsednik košarkaške sekcije Sloge bio je Branko Bukur, a ostali članovi uprave: Stevan Boharević, Bela Bece, Vukašin Lukač-Vule, Milan Krstić-Krle, Đula Heš, Jovica Živković, Steva Jovanović.

1946.godina

U proleće, koševi su preneti na današnji Gradski stadion i postavljeni iza gola na teren koji bio pokriven travom. Prvi trener je bio Bela Bece koji je, pored ove dužnosti, bio i aktivan igrač Sloge.

Prvih dana septembra koševi su sa fudbalskog igrališta preneti u Narodnu baštu. Tamo je, pored dva teniska terena, izgradjeno i košarkaško igralište sa zemljanom podlogom.

Mileta Tešin 1946. godine

Prve utakmice – prvi porazi

Prvi zvanični košarkaški susret u Pančevu odigran je izmedju fiskulturnih aktiva gimnazije Pančeva i Petrovgrada na terenu u Narodnoj bašti. Pobedili su gosti rezultatom 45:34. Nedelju dana kasnije održan je revanš u Petrovgradu. Pančevački gimnazijalci su ponovo poraženi rezultatom 53:27.

Ubrzo zatim, odigrana je i prva utakmica naših košarkaša pod imenom Sloga. Bio je to susret sa Radničkim (današnji Proleter), takodje u Petrovgradu. Pobedili su košarkaši Radničkog ubedljivim rezultatom – 93:17!

Pre kraja sezone, prve u košarkaškoj istoriji Pančeva, u našem gradu je odigrana i prijateljska utakmica izmedju Sloge i Vračara iz Beograda. Rezultat je bio 28:22 za Beogradjane. Na toj utakmici Bogdan Margan je postigao 12 koševa, što je tada bilo pravo čudo efikasnosti.

Na osnovu ličnih zapisa pojedinih košarkaša i uvida u njih, evo imena igrača koji su igrali prve košarkaške sezone : Ištvan Varga, Dragutin Racić, Karlo Sabo I, Veljko Živkov, Bela Bece, Panta Arsenović, Božidar Šalinački, Jano Balaž, Nikola Kudrin, Bogdan Margan, Momčilo Božić, Karlo Sabo II, Zoran Vojnov.

Pobeda pod novim imenom

1947.godina

Početkom godine u sali Doma kulture u Novom Sadu je održan košarkaški turnir uz učešće ekipa: Kvarner (Rijeka), Polet (Sombor), Sloga (Novi Sad) i Dinamo (Pančevo) Naši košarkaši su prvi put nastupali na zvaničnim susretima pod novim imenom. Pančevci su zauzeli treće mesto. Poraženi su od Kvarnera – 51:7 i Poleta – 24:18, ali su slavili i prvu pobedu od formiranja kluba. Pobedjena je Sloga iz Novog Sada rezultatom 30:15!

Formiraju se juniorske ekipe

Odlukom predsednika košarkaškog kluba Dinamo, Branka Bukura, te godine su formirane muška i ženska juniorska ekipa. Za prvog trenera muške juniorske ekipe postavljen je jedan od najboljih košarkaša seniorske ekipe, Bogdan Margan. On je okupio učenike Gimnazije od 14 do 17 godina i počeo sa treninzima. Ova ekipa postaće budući rasadnik pančevačke košarke. U njoj su igrali: Borivoje Brodan-Backo, Dušan Patić-Faksi, Miloš Stojkov-Cviki, Petar Pupić, Milan Miković-Rikle, Borislav Ćorković-Reba, Draško Gaćeša, Mihajlo Ratković-Mika, Djordje Božić, Slobodan Repić, Stevan Vojteh, Petar Ivačković, Srba Stevanović i Mile Brzovan.

Prve košarkašice Pančeva bile su juniorke. Njihova ekipa je osnovana istovremeno kada i muška juniorska. Prvi trener ovih devojki bio je Veljko Živkov-Backo, takodje aktivan igrač seniorske ekipe Dinama. Kao i njegov kolega iz muške juniorske ekipe i Veljko Živkov se oslonio na učenice Gimnazije do 17 godina starosti: Vera Janjević, Gordana Milović, Vera Arapović, Jelena Ilijević-Seka, Marija Aćimović, Ljubica Rakičević-Buba, Dragana Zarubica, Branislava Repić, Pešić Nada, Sofija Stajić, Ružica Danhel, Ksenija Zako, Nada Manojlović, Vera Barbulj, Jelena Purkarević i druge. Juniorke Dinama su odigrale prvi utakmicu sa Crvenom Zvezdom iz Beograda i pobedile! Bila je to prava senzacija.

Prva međunarodna utakmica

1948. godina

U novu sezonu sve tri ekipe KK Dinamo, seniorska i obe juniorske, ušle su sa neskrivenom željom da se dokažu. Sami su izgradili novi teren u Gradjanskoj školi (danas škola “Jovan Jovanović-Zmaj”). Ovde su preneti koševi iz Narodne bašte. Te godine odigrane su i prve utakmice za Kup Jugoslavije u košarci. Dinamo je u Pančevu pobedio ekipu Kristala iz Zrenjanina rezultatom 44:34, a u drugom kolu izgubio od Proletera, takodje iz Zrenjanina – 49:51! Pored poraza, bio je to najveći uspeh Dinama od postanka kluba, jer je Proleter tada bio druga ekipa u Jugoslaviji.

Početkom leta odigrana je u Pančevu prva medjunarodna utakmica u košarci. Gostovali su košarkaši ekipe “MTE BUDAFOK” iz Budimpešte. Susret je igran na novom igralištu u današnjoj školi “Jovan Jovanović-Zmaj”. Odigrano je samo jedno poluvreme! Kod stanja 12:11 za goste, utakmica je prekinuta zbog iznenadne oluje koja se pretvorila u pravi potop! Navijači su se razbežali, a na kraju i sami košarkaši. Tako će se prva medjunarodna utakmica u Pančevu pamtiti kao jedinstven kuriozitet.

Juniori drugi u Srbiji

Muška juniorska ekipa Dinama igrala je na početku godine na Omladinskom turniru za pehar Crvene Zvezde. Turnir je održan u sali DIF-a u Beogradu. Nastupile su sledeće ekipe: Crvena Zvezda, Metalac, Radnički, Slavija, svi iz Beograda, i Dinamo iz Pančeva. Ovo takmičenje je završeno velikim iznenadjenjem i prvim velikim uspehom i afirmacijom mladih košarkaša iz Pančeva. Oni su pobedili Radnički rezultatom 39:10, Crvenu Zvezdu – 23:22 (!), Slaviju – 28:18, a izgubili samo od Metalca rezultatom 25:35.

Sredinom leta, juniori Dinama su postigli još jedan zapažen uspeh. Na turniru u Kragujevcu, koji je predstavljao juniorsko prvenstvo Srbije – osvojili su drugo mesto! Učestvovale su ekipe: Crvene Zvezde, Metalca, Crvene Zastave, Edjšega i Dinama. Prema fotografijama može se utvrditi da su igrali sledeći juniori Dinama: Slobodan Repić, Djordje Božić, Dušan Patić, Miloš Stojkov, Mihajlo Ratković, Borislav Ćorković i Borivoje Brodan. Trener ekipe bio je Bogdan Margan. Ženska juniorska ekipa Dinama je te godine bila najbolja u Banatu i Vojvodini.

Veliki uspesi

1949. godina

Tokom ove godine Košarkaški klub Dinamo, sa njegove tri ekipe, svi su respektovali. Seniori su učestvovali u kvalifikacijama za ulazak u Srpsku ligu. Od šest utakmica pet su dobili i samo jednu izgubili. Sa koš razlikom 220:184 nadmoćno su osvojili prvo mesto ispred Kristala (Zrenjanin), Jedinstva (Bačke Topole) i “6.oktobra” (Kikinda).

U Srpskoj ligi Dinamo je odigrao 14 utakmica od kojih je osam dobio, a šest izgubio. Koš razlika u ovom takmičenju je bila 494:448 u korist Dinama. Prvo učešće u ovoj ligi bilo je zadovoljavajuće. Plasmanom na četvrto mesto u prvenstvenom takmičenju Srpske lige Dinamo se plasirao i na Turniru Republika u Prištini osvojio je prvo mesto!

Juniori prvaci Vojvodine bez poraza

Muška juniorska ekipa je na Turniru za prvenstvo Vojvodine u Melencima osvojila nadmoćno prvo mesto bez i jednog poraza! Pobedili su Polet (Melenci) rezultatom 63:11, zatim Proleter (Zrenjanin) 43:25, Kristal (Zrenjanin) 55:10, Spartak (Subotica) 53:6 i Edjšeg (Novi Sad) 23:17. Titulu prvaka Vojvodine osvojili su sledeći igrači: Ratković, Stojkov, Patić, Ćorković, Ivačković, Božić Dj., Miković, Repić, Brzovan, Pupić. Najbolji strelci su bili: Ćorković 48, Ratković 42, Patić 34, Ivačković 25, Pupić 19, Repić 18.

Juniorke treće u državi

Ženska juniorska ekipa je ove godine ispoljila sve svoje kvalitete i postigla najveće uspehe, veće od svih drugih pančevačkih ekipa. Na turniru u Melencima potvrdila je svoj renome i ponovo osvojila naziv prvaka Vojvodine, i to ubedljivije nego prethodne godine. Dobile su sve utakmice sa izvanrednom koš razlikom 170:11! I na prvenstvu Srbije juniorke Dinama su bile bez premca. Pobedom u finalu nad Crvenom Zvezdom, rezultatom 17:12, osvojile su i titulu prvaka Srbije, neporažene!

Na šampionatu države u Beogradu, početkom septembra meseca, ponovo su igrale veoma dobro i ostvarile tri pobede i samo jedan poraz od novog šampiona, Lokomotive iz Rijeke. Sa tri pobede i jednim porazom zauzele su treće mesto u državi! Ovaj podvig su ostvarile sledeće igračice: Branka Repić, Dragana Zarubica, Gordana Milović, Vera Janjević, Ljubica Rakičević, Jelena Purkarević, Vlasta Slavik, Vera Barbulj, Nada Manojlović i Vera Arapović.

Seniorska ekipa posustaje

1950. godina

Muška seniorska ekipa bez novih mladjih igrača nije mogla da drži korak sa protivnicima u Srpskoj ligi. U ovom takmičenju su odigrali 16 utakmica od kojih su 10 izgubili, a samo šest dobili. I koš razlika je negativna – 495:524. U ekipu su sve češće ulazili najbolji iz juniorske ekipe. Na kraju prvenstva, Dinamo je zauzeo šesto mesto u Srpskoj ligi.

Juniorska ekipa je igrala već četvrtu godinu u gotovo nepromenjenom sastavu. Svi igrači su postigli potrebnu rutinu i jedva čekali trenutak kada će zauzeti mesto svojih bivših učitelja iz seniorske ekipe. Na prvenstvu Vojvodine juniori su zauzeli treće mesto, a na prvenstvu Srbije – četvrto!

Juniorke odbranile treće mesto u državi

Ženska juniorska ekipa osvaja prvenstvo Vojvodine. Ovoj tituli dodale su i prvo mesto u Kupu Vojvodine. Na prvenstvu Srbije zauzele su drugo mesto. Promenile su poziciju sa Crvenom Zvezdom, ali i pored toga su se ponovo kvalifikovale za finalni turnir prvenstva države. Turnir se igrao u Rijeci, a učesnici su: Lokomotiva (Rijeka), Crvena Zvezda (Beograd), Dinamo (Pančevo), Split, Enotnost (Ljubljana). Pančevke su još jednom osvetlale obraz. Sa dve pobede i dva poraza, ponovo su osvojile treće mesto! Još jednom su dokazale da im je mesto u društvu tri najbolje ekipe u Jugoslaviji.

Smena generacija

1951. godina

Seniorska ekipa Dinama je tokom ove godine dobila nove mlade igrače. Gotovo ceo juniorski tim je sada igrao u prvom timu! Dinamo je osvojio četvrto mesto u Srpskoj ligi.

Neokrnjeni renome juniorki

Ženska juniorska ekipa Dinama i dalje je najvredniji biser pančevačke košarke. I u ove godine ne dozvoljavaju nikakvu smenu u košarkaškom vrhu Vojvodine i Srbije. Titulu prvaka naše pokrajine osvajaju gotovo bez napora. Na prvenstvu Srbije avgusta meseca ženska juniorska ekipa Dinama ponovo postaje prvak Srbije. Na ovom takmičenju za Dinamo su nastupale: Jelena Purkarević, Slobodnka Maksimovič, Nada Djurdjev, Melanija Hek, Dragana Zarubica, Vera Josimov, Vlasta Slavik, Nada Barbulj, Vera Arapović i Ljiljana Gaćeša. Trener ekipe je bio Petar Pupić, a vodja puta predsednik kluba Vukašin Lukač-Vule.

Najzad lovorike

1952. godina

Košarkaši seniorske ekipe Dinama ubrali su prve lovorike. Odigran je veliki broj utakmica: prvenstvenih 17, prijateljskih 10, Kup utakmica 2 i Internacionalne 2, što sve iznosi – 31! Pančevci su nadmoćno osvojili prvenstvo Banata sa 10 pobeda i samo jednim porazom.

U borbi za naslov prvaka Vojvodine u dva susreta sa Spartakom iz Subotice, izvojevali su pobede. U Subotici, rezultatom 48:38 a u Pančevu – 51:40. Sa titulom prvaka Vojvodine, Dinamo se kvalifikovao za Turnir za prvenstvo Srbije, koji je istovremeno bio kvalifikacioni turnir za ulazak u Saveznu košarkašku ligu!

Za sedam godina postojanja Dinama bio je ovo prvi pokušaj da se domogne najznačajnijeg košarkaškog takmičenja u zemlji. Pokušaj nije uspeo. Dinamo je osvojio treće mesto, a Savezne lige se dokopao Radnički iz Beograda. Ipak je to bila godina najvećih uspeha košarkaša Dinama.

Odigrane su i dve prijateljske utakmice sa inostranim ekipama i obe su dobijene! Savladana je ekipa “PRAGA” iz Štutgarta (Savezna republika Nemačka) rezultatom 29:25. Još veći uspeh je pobeda protiv ekipe “HANDELSMINISTERIUM” iz Beča, koja je bila zvanični prvak Austrije i pobednik austrijskog Kupa. Dinamo je utakmicu dobio sa 66:46.

Osim ovih utakmica, Dinamo je odigrao i dve utakmice za Kup Jugoslavije. Pobedio je Spartaka iz Debeljače rezultatom 79:70, a izgubio od Proletera iz Zrenjanina – 50:61. Na ovoj utakmici po prvi put je zaigrao za Dinamo mladi Zlatko Sajkov, buduća najveća legenda pančevačke košarke i najbolji košarkaški strelac Jugoslavije!

U toku 1952.godine za Dinamo su igrali: Pupić 31 utakmicu, Ćorković 30, Radaković 30, Ćopić 27, Bordoš 24, Stojkov 23, Repić 23, M.Božić 23, Miković 19, Ivković 13, Živkov 10, Dj.Božić 8, Pavlović 4, Gaćeša 3 i Sajkov 1. Najefikasniji u toj godini su bili: Pupić 611, Ćorković 371, Stojkov 252, Repić 139, Miković 74, Živkov 70, Ćopić 35, Momčilo Božić 29, Bordoš 26, Radaković 26 …

Počela izgradnja stadiona za košarku

1953. godina

Prvi košarkaški susreti u su odigrani krajem aprila na igralištu u dvorištu Gimnazije “Uroš Predić”. Sastale su se omladinske ekipe Pančeva i Bele Crkve, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Omladinci Pančeva su pobedili svoje vršnjake iz Bele Crkve rezultatom 75:34. I susret omladinki je završen pobedom Pančevki sa 41:20. Petar Pupić postao je reprezentativac Vojvodine na Prvomajskom turniru u Beogradu. Seniori Dinama učestvovali su sa promenljivim uspehom u Vojvodjanskoj ligi.

Te godine počeo je da se gradi i Stadion za košarku na današnjem Gradskom stadionu. U “Pančevcu” je pisalo: “Kada bude gotov, moći će da primi 2000 gledalaca. Imaće dve tribine i zgradu sa dva kupatila i šest svlačionica za košarkaše i fudbalere. Najveći doprinos na izgradnji terena dali su košarkaši: Radivoje Radaković, Zdravko Ćopić, Tomislav Šulja, braća Predrag i Nenad Savić i Dejan Zirojević”.

Zdravko Ćopić sa Dinamom 1957. godine

Uspesi u prvenstvu i kupu, Istočna zona, grupa “Sever”, 1954. godina

1954. godina

Na godišnjoj skupštini Košarkaškog saveza izvršena je promena sistema takmičenja. Ekipe iz Srbije i Makedonije formirale su Istočnu zonu koja je podeljena na Severnu i Južnu grupu. Tako su se Pančevci našli u Severnoj grupi koju su činile ekipe iz Beograda i Vojvodine.

U prolećnom delu prvenstva, muška seniorska ekipa Dinama, odigrala je šest utakmica. Četiri puta je bila pobednik, a dve utakmice je izgubila. U tom delu takmičenja plasirala se na treće mesto.

U toku avgusta meseca u Pančevu je odigrana medjunarodna košarkaška utakmica. Gostovala je ekipa ELDINA iz Liježa, Belgija. Dinamo je ostvario uspeh vredan pažnje. Pred oko 500 gledalaca, Belgijanci su poraženi rezultatom 52:47. Ekipa Pančevaca bila je pojačana Milošem Stojkovim, koji se vratio iz beogradskog Radničkog u svoj matični klub.

Podvig godine Pančevci su ostvarili u Kupu Srbije. U Pančevu je poražena ekipa Proletera iz Zrenjanina, jedna od najboljih u državi, rezultatom 62:61! U timu iz Zrenjanina igrali su i Radojčić, Katić, Pataki …

Tri puta drugi: Srpska liga, grupa “Sever”, 1955., 1956. i 1957. godina

1955. godina

U grupi “Sever”, Srpske lige, učestvovali su: Radnički, Železničar i Jugoslavija iz Beograda, Vojvodina, Edjšeg i Kabel iz Novog Sada, Radnički i Kristal iz Zrenjanina, kao i Dinamo iz Pančeva i Edjšeg iz Bačke Topole.

U prolećnom delu takmičenja Dinamo je izgubio susrete sa Radničkim, Železničarom i Edjšegom iz Novog Sada, a pobedio Kabel, Radnički (Z), Jugoslaviju, Kristal i Vojvodinu, Pobeda protiv Vojvodine bila je najubedljivija u ovom delu takmičenja – 79:34!

Tek u drugom delu prvenstva Pančevci su pokazali pravu vrednost. Opet su trijumfovali nad ekipom Železničara (B) – 55:51. U poslednjem kolu Dinamo je savladao Vojvodinu rezultatom 64:26. Pobeda bi bila i ubedljivija da utakmica nije prekinuta već u 11 minutu drugog poluvremena jer je Vojvodina ostala bez dovoljno igrača zbog ličnih grešaka. Dinamo se na kraju plasirao na odlično – drugo mesto!

1956. godina

I ova godina nije se razlikovala po krajnjem uspehu. U istoj grupi Srpske lige, Dinamo je potvrdio prošlogodišnji uspeh – opet je bio drugi!

1957. godina

I treći put zaredom, u Srpskoj ligi grupa “Sever”, Dinamo je zauzeo drugo mesto! Sa malo više napora i ozbiljnosti mogao je i da stigne do cilja na koji juriša već tri godine.

Predah za novi uzlet: Srpska liga, IV grupa, 1958. godina, Vojvođanska liga, 1959. godina

1958. godina

Još jedna reorganizacija takmičenja : Srpska liga je podeljena u četiri grupe. U četvrtoj igrali su Pančevci i njihovi stari poznanici: Radnički (B), Sloboda (B), BASK (B), Radnički (Z), Budućnost (S) i Jedinstvo (Bečej). Dinamo je izvanredno odigrao prvi deo takmičenja. Od šest utakmica, pet je dobio, a samo jednu izgubio od Bask-a u Beogradu rezultatom 56:45.

Drugi deo prvenstva je počeo sa dva poraza od Jedinstva iz Bečeja u Pančevu (!) i Radničkog u Zrenjaninu. U trećem kolu je naišla pobeda protiv Budućnosti iz Smedereva – 58:50, pa opet poraz od Slobode – 41:84. Do kraja prvenstva naizmenično su dobijali i gubili utakmice. Prvenstvo su završili na – četvrtom mestu!

U Kupu Srbije, ni ovoga puta, nisu prebrodili prvo kolo. Pančevci su poraženi u Beogradu od Slobode rezultatom – 63:70.

1959. godina

Ukinuta je podela Srpske lige na četiri grupe, kakva je bila prethodne godine. Na osnovu plasmana u toj godini, Dinamo se ponovo našao u Vojvodjanskoj ligi u kojoj su se našli: Vojvodina i Edjšeg iz Novog Sada, Spartak iz Subotice, Mladost iz Sremske Mitrovice, Radnički iz Zrenjanina, Jedinstvo iz Stare Pazove, Jedinstvo iz Bečeja, Edjšeg iz Bačke Topole.

Start Dinama je bio veoma loš. Tek u petom kolu zabeležili su prvu pobedu – pobedjen je Edjšeg iz Bačke Topole rezultatom 111:51. Za razliku od ovog prvog dela prvenstva, drugi je bio upravo – sjajan. Dinamo je nanizao pet pobeda i doživeo samo jedan poraz. Te godine najbolji igrač Dinama, Zlatko Sajkov, je doživljavao svoje najbolje trenutke u ovom sportu. Pančevci su pobedili Mladost iz Sremske Mitrovice rezultatom – 144:69. Na ovoj utakmici, Zlatko je stigao do zvezda! Postigao je 69 koševa, dakle, isto koliko i cela protivnička ekipa zajedno! Ali to nije jedini kuriozitet utakmice. Zlatko je na ovoj utakmici postao jugoslovenski rekorder po broju postignutih koševa na jednoj utakmici. Uvrstio se u legende pančevačke i jugoslovenske košarke.

Košarkaši Dinama prikazali su svoju pravu vrednost tek u drugom delu prvenstva. Da je tako bilo i na početku sigurno bi trijumfovali. Ovako, zauzeli su samo treće mesto!

San je postao java – Dinamo član prve lige

1960. godina

Ova godina bila je najuspešnija za košarkaški klub Dinamo u petnaest godina dugoj istoriji kluba.

Krenulo je i Vojvodjanskoj ligi. Svakom novom utakmicom Dinamo je igrao sve bolje. I broj postignutih koševa povećava se uigravanjem ekipe. Od dvanaest odigranih utakmica u Vojvodjanskoj ligi, Dinamo je dobio – jedanaest. Samo je jednu izgubio na samom početku takmičenja. Titulu prvaka Vojvodine osvojio je nadmoćno!

Ekipa KK Dinamo koja je ušla u Prvu ligu 1960. godine.

Odmah potom usledilo je završno takmičenje za prvenstvo Srbije. Učesnici su bili: dve najbolje ekipe iz Srbije, Borac iz Čačka i Železničar iz Beograda i Dinamo – prvak Vojvodine. Igralo se po dvostrukom bod sistemu. Dinamo je prvi susret protiv Borca, na svom terenu, dobio ubedljivo, rezultatom 78:59. Ali već na sledećoj utakmici sa Železničarom u Beogradu, usledio je “šok”! Pančevci su imali “slab dan”, poraženi su rezultatom 53:48. Na revanš utakmici sa Borcem u Čačku, sve je opet bilo u redu! Dinamo je pobedio 44:35. Najvažniji, odlučujući susret odigran je u Pančevu. Veoma dobro vodjeni od trenera Lazića, košarkaši Dinama ni jednog trenutka nisu dozvolili Železničaru da im ugrozi sigurnu pobedu – 83:66. To je bilo dovoljno da Dinamo osvoji i drugu titulu u sezoni. Postao je prvak Srbije i stekao pravo igranja u kvalifikacijama za ulazak u I Saveznu ligu!

Turnir u Titogradu je okupio najbolje timove iz tri republike: Budućnost – prvak Crne Gore, Rabotnički – prvak Makedonije i Dinamo – prvak Srbije. Prvi susret je bio izmedju ekipa Budućnosti i Dinama. Veoma sigurnom igrom i zalaganjem svih igrača, Pančevci su savladali ovu prepreku: Budućnost – Dinamo 28:52!

Na redu je bio meč godine pančevačkih košarkaša. I na utakmici sa Rabotničkim, ponovo je trijumfovao – Dinamo. Susret je završen njegovom pobedom – 64:43. Ostvaren je davnašnji san. Dinamo je postao član I Savezne košarkaške lige! Pored rukometaša, košarkaši Dinama su postali drugi predstavnik Pančeva u najelitnijem takmičenju u zemlji !

Ovaj podvig ostvarili su: Zlatko Sajkov, Zdravko Ćopić (Ćuk), Aleksandar Popović, Djordje Drakulić, Radivoj Radaković, Mile Pavlov, Nenad Savić, Predrag Savić, Milan Mirković, Raško Petrović, Vlada Linčevski i Živa Kanački. Čestitke su zaslužili i izvanredni trener Todor Lazić – Toša, tehnički vodja ekipe Petar Pupić, i kompletna uprava kluba na čelu sa predsednikom Žarkom Djukićem.

San je postao java!

U društvu najboljih samo jedno leto: I. savezna liga

1961. godina

Deceniju i po nakon osnivanja kluba, košarkaši Dinama, našli su se u društvu deset “veličanstvenih” klubova – Prve savezne lige. Sportsko Pančevo je likovalo! Navijači kluba jedva su dočekali 21. maj, dan kada su njihovi ljubimci počeli sa nadmetanjem. Prvu utakmicu Pančevci su odigrali u Tuzli protiv Slobode. “Vest dana” mnogi nisu mogli da dočekaju u uobičajeno vreme za sport na radiu. Telefoni su se usijali. Svi su zvali Tuzlu. Minut posle završetka utakmice, prvi iz porodice navijača, doznao je rezultat – Dinamo je poražen rezultatom 86:47! Oni koji to nisu mogli da prihvate, čekali su ipak, povratak svojih ljubimaca. Rezultat je bio tačan! Uteha je bila što je Zlatko Sajkov postigao 36 koševa (!) i odmah izbio na čelo najboljih strelaca lige, ispred Radivoja Koraća-Žučka!

Sledeće nedelje Pančevci su ugostili ekipu Zadra. Bilo je mnogo onih koji su verovali da će Dinamo u prvoj utakmici, pred svojom publikom – trijumfovati. Početak je to nagoveštavao. Nada je, ipak, kratko trajala, Zadar je bio isuviše jak tim. Novi poraz – 66:84.

Sajkov u akciji protiv Partizana u Pančevu 1961. godine

Nastavak prvenstva je počeo utakmicom protiv Tuzlaka u Pančevu. Dinamo je počeo odlično i poveo sa osam koševa prednosti. Ipak, poluvreme se završilo u korist gostiju – 30:24. U drugom delu, Dinamo je ponovo krenuo u napad. Vodjstvo gostiju se topilo. Drama je počela osamnaest sekundi pre kraja susreta. Sajkov je izjednačio na 57:57. Iz kontranapada gosti su ponovo poveli sa 59:57. I opet je Sajkov pogodio koš i izjednačio na 59:59. U produžetku rezultat se naizmenično menjao, da bi četiri sekunde pre kraja, Sajkov i treći put na utakmici podigao publiku na noge – pobeda 68:66. Prva i jedina u Prvoj ligi.

Iako je Dinamo u njoj igrao samo jedno leto, to je bilo lepo! Jugoslavija i Pančevo su dobili novog zlatnog strelca – Zlatka Sajkova, sa postignutih 549 koševa! Bio je to i najlepši poklon pančevačkih košarkaša svojim navijačima.

Zlatko Sajkov je postao najbolji strelac ovog takmičenja sa 549 postignutih koševa! Na listi najboljih izvodjača slobodnih bacanja bio je peti sa 137/198 ili 69,1% realizovanih bacanja. Te godine, proglašen je, po drugi put uzastopno, za najboljeg košarkaša Vojvodine.

U toku celog takmičenja za Dinamo su igrali: Zlatko Sajkov, Radoslav Radaković, Djordje Drakulić, Dragan Skendžić, Zoran Jovanović, Aca Popović, Marko Marković, Mile Pavlov, Živa Kanački, Zvonko Sajkov, Raško Petrović, Zoran Mihajlović, Milan Mirković, Aleksandar Stanisavljević, Zoran Grubetić, Srdjan Vlajković, Mile Ilić, Aleksandar Bečejski, Veljko Živkov, Vladimir Linčevski, Mića Dotlić, Predrag Savić, Nenad Savić. Zdravko Ćopić je bio na odsluženju vojnog roka.

Konačna tabela Prve savezne lige, 1961. godine

# Tim Utakmice Pobede Izgubljene Koš razlika Bodovi
1. AŠK Olimpija (LJ) 18 15 13 1434:1151 30
2. Lokomotiva (Z) 18 13 5 1611:1419 26
3. OKK Beograd 18 12 6 1435:1186 24
4. Zadar 18 12 6 1563:1431 24
5. Partizan (B) 18 10 8 1512:1430 20
6. Crvena zvezda (B) 18 10 8 1427:1369 20
7. Železničar (K) 18 8 10 1347:1375 16
8. Radnički (B) 18 8 10 1258:1316 16
9. Sloboda (Tuz.) 18 1 17 1038:1379 2
10. Dinamo (P) 18 1 17 1035:1604 2