Iako su košarkaši Dinama prethodne sezone nosili “fenjer” u Prvoj saveznoj ligi, i odmah ispali iz ovog takmičenja, to nije ostavilo većih posledica na njihovu igru u Drugoj ligi.

Druga savezna liga

1962. godina

U prvom delu takmičenja, Dinamo je izgubio samo tri utakmice, od Proletera (Zrenjanin), Borca (Banja Luka) i Slobode (Tuzla). I pored svega ostvaren je izvanredan plasman – četvrto mesto na tabeli!

Ništa bez Sajkova! Srpska liga, 1963. godina

1963. godina

Samo godinu dana posle osnivanja Druge savezne lige u košarkaškom takmičenju došlo je do nove reorganizacije. Druga liga je ukinuta, a umesto nje formirale su se Republičke lige. Tako se Dinamo i pored sjajnog plasmana u bivšoj Drugoj ligi – četvrto mesto, ponovo našao u republičkoj ligi.

Nekoliko utakmica iz tog prvenstva i danas su u sećanju aktera ovih dogadjaja. Utakmicu protiv Mladosti u Zemunu, Dinamo je dobio posle teške borbe rezultatom 72:71!

Ženska ekipa KK Dinamo Pančevo 1963. godina
Susret sa Železničarom u Beogradu, Dinamo je izgubio rezultatom 71:70. Pobedi beogradjana mnogo je doprineo izvanrednom igrom, Borislav Ćorković-Reba i sam nekada igrač Dinama!.

Treba pomenuti utakmicu sa BASK-om u Beogradu, koju je Dinamo dobio rezultatom 85:70. Već sama pobeda Pančevaca je bila mala senzacija, naročito ako se zna da su beogradjani u prvom poluvremenu vodili sa 18 koševa prednosti.

To su bili i jedini svetli trenuci Pančevačkih košarkaša u ovom takmičenju. Većinu ostalih susreta su izgubili. Oprostili su se od takmičenja u Srpskoj ligi!

Četa Todora Lazića, Vojvođanska liga

1964. godina

Posle četiri godine od uzleta pančevačke košarke, krug se zatvorio. Dinamo se vratio u Vojvodjansku ligu odakle je i krenuo na put najvećih uspeha u istoriji kluba.

Sada, četiri godine kasnije, Dinamo je ponovo u Vojvodjanskoj ligi. Izlet medju velikane se završio. Počinje novo poglavlje ovog sporta i, igrom slučaja, ponovo je trener Todor Lazić-Toša. Ako je uspeo onda – zašto ne bi i sada! Toši je iz ekipe koju je stvorio pre četiri godine, ostalo samo nekoliko igrača. Svi ostali su mladići iz juniorskog pogona od kojih tek treba stvoriti igrače.

1965. godina

Pred početak nove sezone, Dinamo je odigrao medjunarodnu utakmicu sa ekipom CSK iz Beča. Pobedili su Pančevci rezultatom 76:64 (41:27).

Na kraju prolećnog dela prvenstva Dinamo je bio ubedljivo prvi sa devet pobeda, bez poraza, i sa četiri boda prednosti. Nastavak prvenstva nije ništa izmenio. Dinamo je ostvario podvig – dobio je sve utakmice do kraja takmičenja. U osamnaest kola ostvareno je 18 pobeda!

Košarka je ponovo pobudila interesovanje mladih za ovaj sport. Osvajanjem prvog mesta u Vojvodjanskoj ligi, Dinamo je stekao pravo da igra u kvalifikacijama za ulazak u jedinstvenu Srpsku ligu.

KK Dinamo - povratak u Srpsku ligu 1965. godine

Odmah potom u Pančevu je održan kvalifikacioni turnir. Trodnevno takmičenje završilo se u znaku Dinama. Osvojio je prvo mesto pobedama u sva tri susreta. U prvom je savladao ekipu Pirota rezultatom 75:60, zatim Sevojno, takodje ubedljivo – 64:50 i na kraju i ekipu Železničara rezultatom 70:54! Ovim pobedama Dinamo je postao član jedinstvene Srpske lige. U toku samo jedne godine, “dečaci” Todora Lazića prešli su dve prepreke, a da pri tom nisu izgubili ni jednu utakmicu!

Bez velikog žara, Srpska liga

1966. godina

Početak je to i obećavao. U prva četiri prvenstvena kola ostvarene su četiri pobede. A onda je naišla serija od pet poraza!

Drugi deo takmičenja je takodje nastavljen porazima. Jedinstvo je u Staroj Pazovi pobedilo Dinamo rezultatom 56:51. Tu je serija neuspeha prekinuta. Pobedjen je Spartak 76:71, a zatim podvig u Čačku. Dinamo je kao gost savladao ekipu Železničara rezultatom 60:59! Najbolji u timu Dinama bili su Sajkov, Krstajić i Kesić. Kada je izgubljen susret u Valjevu sa Metalcom 46:56, Dinamo je opet popustio.

Kraj takmičenja u prvoj sezoni takmičenja u Srpskoj ligi, Dinamo je dočekao na šestom mestu. Bila je to zlatna sredina.

1967. godina

Ponovni pokušaj da se ostvari visok plasman u Srpskoj ligi nije uspeo. Trener ekipe, samo u ovoj sezoni bio je Branislav Rajačić. Dinamo je čitavo prvenstvo odigrao kao da je nezainteresovan za plasman.

I pored velikog broja poraza Dinamo se spasao od najgoreg. Ostao je u ligi, zauzevši u konačnom plasmanu – deveto mesto!

Košarka na prekretnici, Srpska liga

1968., 1969. i 1970. godina

Za treći start zaredom u Srpskoj ligi u 1968.godini Dinamo se pripremao pod trenerskim nadzorom Zlatka Sajkova.

Dinamo je solidno startovao. Nakon završene prve polovine prvenstva, Zlatko Sajkov, najbolji košarkaš Dinama od osnivanja kluba do danas, napustio je aktivno bavljenje ovim sportom. Završila se jedna sjajna sportska karijera. Košarkaški tereni će se zaželeti majstora!

Za novog trenera došao je Vladan Marković sa solidnom reputacijom. Dinamo je bio veoma blizu da se kvalifikuje u Drugu ligu. Dva puta je pobedio lidera prvenstva ekipu Mladost, pa ipak poraz od beogradskog Univerziteta i od objektivno slabijih ekipa, ponovo je odgodio želju Pančevaca.

Trener Vladan Marković veoma je dobro pripremio momke za okršaje u 1969.godini. Mnogi stariji igrači su prestali da igraju. Dinamo je raspolagao samo sa jednim pravim centrom – Djordjevićem.

Ponovo je start bio uspešan. Posle pet kola Dinamo je bio na drugom mestu sa četiri pobede. Četiri poraza, jedan za drugim, udaljili su Dinamo na peto mesto sa šest bodova manje od prvoplasiranog Voždovca. Od standardnih prvotimaca ostali su samo Ostojić i Perić. Dinamo je praktično igrao sa juniorskom ekipom i nije mogao da napravi – čudo! Obezbedjen je plasman na sredini tabele.

Za 1970.godinu formiran je mlad perspektivan tim (prosek 18 godina). Jedina prepreka da se odmah krene u ubiranje lovorika je – mladost igrača. Morao se platiti danak neiskustvu. Mnoge već dobijene utakmice, u ovoj sezoni, izgubljene su u poslednjim trenucima igre. I zato spasavanje u poslednjem trenutku od ispadanja iz Srpske lige nije neuspeh. Vladan Marković je uspostavio dobre odnose sa svim nastavnicima fizičkog vaspitanja po školama. Rezultat ove saradnje je mnoštvo mladih igrača sa kojima se Dinamo priprema na duže staze. Košarka je sigurno na prekretnici!

Vidan napredak, Srpska liga – grupa “Sever”

1971. godina

Košarkaši Dinama su ovu sezonu odigrali neuporedivo bolje od prethodne, u kojoj su se jedva spasli od ispadanja iz Srpske lige. Trener Vladan Marković je gotovo preporodio ekipu.

Vrhunac dobre igre Dinama bio je, u prolećnom delu prvenstva, protiv do tada neporažene i vodeće ekipe Mladenovca (69:54). Sve u svemu uspešna sezona Pančevaca, koja je sa malo više sreće, mogla da se završi još boljim plasmanom od postignutog – petog mesta!

Dinamovi košarkaši bili su najmladja ekipa u ligi sa prosečnom starošću igrača ispod dvadeset godina. A to znači budućnost je sigurno pred njima!

Juniori Dinama nadmoćno su osvojili titulu prvaka Vojvodine na turniru koji je održan u Novom Sadu. Pančevci su pobedili sve svoje protivnike: Spartaka (147:51), Vojvodinu (86:70), Lifam (76:41) i Kombinat (81:80). Najbolji igrač na turniru bio je Pančevac Ištvan Jona. Ovaj uspeh zabeležili su sledeći igrači: Perić, Jona, Poljak, Gaćeša, Kujundjić, Djaković, Dragišić, Kojić, Marinković, Jaraković, Orešković i Todorović.

Propuštena prilika, Srpska liga – grupa “Sever”

1972. godina

Na startu prvenstva Dinamo je važio za glavnog favorita. Kraj prvog dela prvenstva, pančevački košarkaši su dočekali na trećem mestu. Odmah iza Mladenovca i Vrbasa, koji su imali četiri boda prednosti.

U konačnom plasmanu, mladi igrači Vladana Markovića su zauzeli četvrto mesto. Druga liga je ostala daleko!

Poslednji put u “beton ligi”! Vojvođanska liga

1973. godina

Novom reorganizacijom takmičenja, Dinamo se iz Srpske lige, grupa “Sever”, ponovo našao u Vojvodjanskoj ligi koja je dobila isti rang kao i prethodna Srpska liga. Pobednik takmičenja sticao je pravo igranja u kvalifikacijama za ulazak u II ligu. Ali, bilo je ovo i poslednje takmičenje po sistemu “Proleće-Jesen”, popularnog naziva “Beton liga”, jer se igrala na otvorenom prostoru, i na betonskim terenima. Na kraju prolećnog dela prvenstva zauzeo je drugo mesto na tabeli, sa sedam pobeda i dva poraza.

Iluzija je trajala sve do ponovnog susreta sa Vrbasom. Ovoga puta u Pančevu. U žarkoj želji da se već jednom revanširaju tradicionalnom protivniku, Dinamovci su izgoreli u poslednjim sekundama utakmice (63:64)!

Taj poraz je, za još jednu sezonu, odgodio povratak Dinama u “sanjanu” Drugu ligu. Iako je to bio jedini poraz u jesenjem delu takmičenja, bilo je dovoljno da Pančevci i dalje ostanu u Vojvodjanskoj ligi.

Posle više od pet godina rada u klubu, trener Vladan Marković je otišao iz Dinama. A trag koji je ostavio za sobom biće neizbrisiv u pančevačkoj košarci. Stvorio je generacije sjajnih košarkaša. To je njegov poklon Pančevu.

Novi trener – nova igra! Vojvođanska liga

1973. / 1974. godina

Iz Kovina se vratio u Pančevo nekadašnji igrač Dinama sa početka slavnih šezdesetih godina, Srdjan Vlajković. Već u prvom delu takmičenja, Dinamo je zaposeo prvo mesto na tabeli sa osam pobeda i samo jednim porazom. Ljubitelji košarke su živnuli.

Ponovo su podgrejane nade o povratku u drugoligaško društvo. Usledila je i pobeda nad Lifamom, i konačno osvajanje drugog mesta i plasman u II Saveznu ligu u grupi “Sever”.

KK Dinamo 1973. godine sa novim trenerom

Adios, Druga ligo! Druga liga – “Sever”

1974. / 1975. godina

Sezona koju ne treba pamtiti. Plasman to i pokazuje – deveto, pretposlednje mesto! Trener Vlajković je pripremio planove da svoju ekipu samo provede kroz Vojvodjansku ligu i ponovo je vrati u drugoligaški rang.

Šetnja kroz Vojvođansku ligu

1975. / 1976. godina

Dinamo je išao iz pobede u pobedu. Najefikasniji igrač je bio, uvek pouzdani, Branko Todorović. Prvi i jedini poraz u jesenjem delu prvenstva, košarkaši Dinama, doživeli su tek u devetom kolu, od novosadskih Železničara. Kraj sezone, dočekali su nadmoćno na prvom mestu sa deset pobeda i samo jednim porazom. Sa četiri boda prednosti mirno su čekali drugi deo prvenstva.

Samo pet kola drugog dela prvenstva bilo je dovoljno da Dinamo potvrdi status drugoligaša! Na kraju takmičenja, lidersku poziciju je osvojio sa osam bodova prednosti! Trener Srdjan Vlajković je imao razloga za radovanje. Sa uspehom je doveo svoj tim do trijumfa! Košarkaši Dinama, ponovo su se vratili u II Saveznu ligu, gde im je i bilo mesto.

Srdjan Vlajić je raspolagao sa solidnim timom koji je znao šta želi. A cilj , povratak u II Saveznu ligu su ostvarili igrači : Perić, Jona, Poljak, Djogo, Martinović, Ostojić, Dragišić, Marin, Jaraković, Todorović, Orešković, Kerkez, Protić i Marinković.

Tridesetogodišnji jubilej

Krajem 1975.godine, tačnije 20.decembra, košarkaši Dinama su proslavili lep jubilej – trideset godina postojanja i rada kluba. Proslava je bila na nivou kakav zaslužuje ovaj dogadjaj. Obeležena je nizom sportskih priredbi u kojima su uzele učešća sve dotadašnje generacije kluba. Skup svih učesnika je bio u 10 časova pre podne u Domu kulture, gde je otvorena izložba fotografija i trofeja košarkaškog kluba Dinamo. Odmah potom je održan prijem u Skupštini opštine Pančevo.

Ponovo u Drugoj ligi – grupa “Sever”

1976. / 1977. godina

Pre početka nove prvenstvene sezone, košarkaši Dinama su startovali u Kupu Vojvodine i zabeležili tri pobede. Dospeli su do polufinala i susreta sa starim znancem, Kombinatom iz Zrenjanina. Susret su izgubili u poslednjim minutima igre, i tako propustili šansu da se nadju u finalu. Na toj utakmici debitovao je trener Branko Jokić, koji je došao iz beogradskog Partizana.

Utakmica na početku prvenstva u drugoligaškom društvu, protiv Slobode iz Tuzle, se pretvorila u pravu dramu! U poslednjim sekundama Pavlović se domogao lopte i postigao pobedonosni koš. Dinamo je slavio prvu pobedu 83:81! Posle serije izgubljenih utakmica u prvom delu prvenstva tražen je i pronadjen novi rukovodilac stručnog štaba. Bio je to trener beogradskog Partizana, Borislav Ćorković-Reba, koji je i sam potekao i igrao u pančevačkom Dinamu. Ovo je preporodilo ekipu i kraj prvenstva Dinamo je završio na petom mestu.

KK Dinamo Pančevo na poslednjem treningu 1978. godine

Novi start i nove želje! Druga savezna liga – “Sever”

1977. / 1978. godina

Start je bio više nego dobar. Kraj polusezone Dinamo je dočekao na – trećem mestu!

U drugom delu prvenstva Dinamo pobeđuje Lokomotivu u Mostaru, Vrbas u Pančevu I Igman u Sarajevu a onda su usledila tri poraza. Već u sledećem kolu i Dinamo je krenuo u pobedonosnu seriju. Prvi su “stradali” košarkaši Sarajeva. Pančevci su sigurno pobedili rezultatom 100:87. Osveta je stigla i Kombinat. Dinamo je slavio pobedu u Zranjaninu od 79:78!

Strelac presudnog pogotka, Jona i trener Borislav Ćorković, našli su se na ramenima svojih igrača i vernih Pančevačkih navijača. Na kraju II savezne lige , grupe Sever KK Dinamo je zauzeo peto mesto čime se plasirao u I-B ligu !!

Najviše priznanja za povratak Pančevačke košarke u visoko društvo jugoslovenske košarke pripadaju treneru Borislavu Ćorkoviću-Rebi i sjajnoj generaciji košarkaša Dinama: Perić, Babić, Jona, Poljak, Djogo, Martinović, Pavlović, Ostojić, Žulović, Marin, Jaraković, Čermak, Todorović, Bukvić, Dragišić …