Početak nove košarkaške sezone ničim nije nagoveštavao Dinamov “hod po mukama”. Umesto I-B lige, ipak su formirane dve II lige. Dinamo se našao u grupi “Istok”.

Sve je bilo tuga. Druga savezna liga – “Istok”

1978. / 1979. godina

Na kraju prvog dela Dinamo se našao na poslednjem mestu sa devet poraza i samo dve pobede.

Drugi deo prvenstva je bio nešto bolji od prethodnog. Čak pet puta Pančevci su slavili pobedu. Na kraju su uspeli samo da se izbore za “majstoricu” sa Železničarom iz Čačka, koji je imao isti broj bodova kao i Dinamo. Susret je odigran na neutralnom terenu u Kragujevcu. Nažalost, pobedili su košarkaši iz Čačka, rezultatom 105:93.

I to je značio oproštaj Dinama od II savezne košarkaške lige!

Takmičenje bez draži, Međurepublička liga

1979. / 1980. godina

Start u novoformiranoj ligi, u kojoj su se takmičili klubovi iz Srbije i Vojvodine, za trenutak je probudio nade u uspešniju sezonu. Posle šest kola Dinamo je imao solidnu poziciju na tabeli. Nažalost, radovanje je zamenila tuga. Redjali su se porazi i kod kuće i u gostima.

U celom nastavku prvenstva Dinamo je ostvario samo tri pobede . Šteta je što su propustili priliku da iskale igrače za start u drugoj ligi u sledećoj sezoni.

Blede igre u prvom delu, II savezna liga – “Centar”

1980. / 1981. godina

Iako je startovao pobedom protiv Marine – 96:60, i prvim mestom (!) na tabeli, sve ostalo u prvom delu takmičenja bilo je tako da je najbolje zaboraviti ga.

Samo jedno kolo Dinamo je bio lider takmičenja. A onda je sve krenulo naopako. Sve su utakmice izgubljene sa minimalnom razlikom u poslednjim trenucima igre i na kraju prvog dela Dinamo je bio na poslednjem mestu.

Ženska ekipa sa Tošom Lazićem 1981. godine

Drugi deo prvenstva je nastavljen gotovo odmah – bez odmora. Ali igra Dinama se promenila i kraj prvenstva košarkaši Dinama su dočekali na osmom mestu!

Repriza prošlogodišnjeg takmičenja, II savezna liga – “Centar”

1981. / 1982. godina

Bila je to košarkaška sezona koja se nije mnogo razlikovala od prethodne. Više od polovine ekipa u ligi ostvarilo je gotovo istovetan plasman kao i godinu dana ranije. U igri Dinama nije bilo boljitka, ali ne i većih padova.

Na završetku polusezone Pančevci su bili na sedmom mestu. Kraj takmičenja Dinamo je dočekao na devetom mestu. Plasman koji nije zadovoljio nikog, ni klub ni navijače.

Još jedan odlazak, II savezna liga – “Centar”

1982. / 1983. godina

Treći uzastopni start u Drugoj saveznoj ligi u poslednje tri sezone završio se neslavno. U prvom delu takmičenja Dinamo je ostvario samo dve pobede.

Početak drugog dela takmičenja samo je potvrdio da “spasavanja” neće biti. Pančevci su zaredom izgubili šest susreta i zaposeli dno tabele. Pobeda nad ekipom Marine u Pančevu – 81:76 ništa više nije mogla da popravi. I svi ostali susreti do kraja takmičenja su izgubljeni. Kraj prvenstva dočekan je na poslednjem mestu.

Dugo putovanje kroz Vojvođansku ligu

1983. – 1990. godina

Nakon neuspeha u prethodnoj sezoni, u kojoj je ispao iz Druge savezne lige, Dinamo preživljava svoje najteže dane. Igrački kadar se osipa. Mnogi stariji košarkaši donose odluku o prestanku aktivnim bavljenjem ovim sportom. Ono što je ostalo u klubu, samo je grupica najmladjih.

U takvu sredinu krajem oktobra 1983.godine, dolazi Mihajlo Pujić kvalifikovani košarkaški trener sa visokom stručnom spremom. Počeo je da radi sa najmladjim selekcijama.

U toku leta 1984.godine Dinamo igra u letnjoj ligi (II.Vojvodjanska). Najmladji igrači ispunjavaju sve zahteve svog trenera i gore od želje da se dokažu. Osvajaju prvo mesto i učestvuju u kvalifikacijama za ulazak u viši rang takmičenja – I.Vojvodjansku ligu.

Sezonu 1984./85, Dinamo počinje u velikom stilu. U prvih sedam kola nalazi se na prvom mestu. Medju mladje igrače vraćaju se Žulović i Marin. Trenersku dužnost preuzima Srdjan Vlajković, a Todor Lazić-Toša je savetnik. Pujić se vraća najmladjim selekcijama. U prvoj ekipi entuzijazam ponovo jenjava. Utakmice se gube, ali se status u ovoj ligi zadržava, doduše u donjem delu tabele.

KK Dinamo - Partizan - Otvaranje poljoprivredne škole 1989. godine
Sledeća sezona, 1985./86.godine slična je prethodnoj. Dinamov brod nikako da uplovi u mirnije vode. Opet vodi veliku borbu za opstanak u ligi.

Za sezonu 1986./87, ekipa je ozbiljno pripremljena. U Dinamo se dovodi Dragan Ilić iz Bratunca (visok 197 cm). Rezultat svega toga je plasman medju četiri najbolje ekipe. Prišlo se ka vrhu!

Već u sledećoj sezoni, 1987./88, medju pojedinim članovima uprave vlada uverenje da je Dinamo sposoban da udje u borbu za prvo mesto. Pujić dovodi iz Slavonskog Broda, Milana Maglicu. Igrači traže da se vrati i Nikola Marin. Tim je zaista igrao solidno, dovoljno za plasman pri samom vrhu – ali ne i za sam vrh!

U proleće 1988.godine na otvorenom prvenstvu Jugoslavije za juniore, Pančevac Milenko Topić je proglašen za najboljeg igrača prvenstva i najboljeg strelca tog takmičenja!

U sezonu 1988./89.godinu, Dinamo je ušao nešto oslabljen. Ipak i dalje se zadržava mesto u gornjoj polovini prvenstvene tabele. To je već bila peta sezona u kojoj Dinamo igra u I Vojvodjanskoj ligi. Dovoljno dugo da i Uprava kluba i navijači traže – više!

Medjutim, u novoj sezoni 1989./90. klub napuštaju pojedini ključni igrači.